Dijital çağı sadece iletişim ve teknoloji cihazları ile sınırlandırmak, bu çağın Türkiye açısından ıskalanmasının temel nedeni olacaktır. Tüm dünyada belki de bütün sektörleri yakından ilgilendiren verimlilik ve rekabet artışı teknoloji kullanımı ile birlikte her sektörün ardına 2.0, 3.0 gibi yeni versiyonların eklenmesine neden oluyor.
Günümüzde mobil iletişim ağları, uzaktan yönetilen cihazlara yani M2M (Makineler Arası İletişim) gibi yeni teknolojilerin, birçok sektöre avantaj sağladığını söyleyebiliriz. Tabi ki tarım sektörü de bundan nasibini alacak.
Gartner vb. birçok araştırma şirketinin ortaya koyduğu bir gerçek var! Bu gerçekte dijital dönüşüme ayak uyduramayan sektörlerin büyük kayıp yaşayacağı yönünde. Deutsche Telekom'un kurumsal bir markası olan T-System Almanya'da elde edilen sonuçları Türkiye'de paylaştı.
Tarım 2.0 ve hatta sonrasında yaşanacak Tarım 3.0 gibi teknoloji odaklı değişimlerin yakından takip edilmesi ve Türkiye şartlarında bu yatırımların yapılması Türkiye'nin tarımın geleceğini kaçırmaması için önemli bir virajdır. Belki bu viraja girerken kısa vadede maliyetleriniz artacak ancak orta ve uzun vadede geleceğinizi şekillendireceksiniz.
T-Systems Türkiye Genel Müdürü Sinan Kılıçoğlu, M2M teknolojisiyle tarımda büyük bir dönüşüm yaşandığına işaret ediyor. Bunun izlerini Türkiye'de de takip etmek mümkün. Almanya merkezli Bilgi Teknolojisi, Telekomünikasyon ve Yeni Medya Derneği (BITKOM)'un bu konuda önemli veriler sunduğuna işaret eden Kılıçoğlu, “Önümüzdeki 10 yıl içinde dijital uygulamalar sayesinde tarım sektöründe yaratılan katma değerin sadece Almanya'da 3 milyar Euro'yu aşması bekleniyor. Tarım 2.0 göz alıcı bir pazar oluşturacak" diyor.
Günümüzde çiftçiler, bir tablet yada akıllı telefon kullanarak, otlakta veya ahırda neler olup bittiğinden haberdar olma şansına sahip. Tarım uygulamalarında gerçek zamanlı çözümlerin artması ile, çiftçiler makinelerini verimli şekilde kullanabiliyorlar; gübre kullanımını kontrol edebiliyorlar ve aynı zamanda vakit, para ve kaynak tasarrufu sağlayacak şekilde ekim yapabiliyorlar.
Modern teknolojinin kullanıldığı bir diğer alan, çiftçilerin gereksiz sürüm, gübreleme ve hasat yapmasını engellemek. Real Time Kinematic (RTK) adı verilen inovatif tarım çözümü kapsamında, tarım makineleri ile iletişime geçiliyor ve makinelere doğru coğrafi veri ve koordinatlar sağlanıyor. Dolayısıyla uydu ile iletişimde olan bir makine, operasyon sırasında yönünü düzeltebiliyor. Makine kendi konumunu mobil iletişim ağı üzerinden buluta iletebiliyor. Bu sayede tohum ve gübre kullanımı ve sürüm alan uzaktan yönetilebiliyor.
M2M çözümleri çiftçilerin su ve gübre kullanımını da iyileştiriyor. Hava sıcaklığı, toprağın nemi ve asiditesi gibi verileri kaydeden alıcılar, otomotik sulama sistemlerinin kontrolünü sağlıyor. Bu bilgilerin doğru değerlendirilmesi ve otomatik sulama sistemlerine bağlanması sayesinde ortalama yüzde 30-50 arasında su tasarrufu sağlanıyor. Gübre kullanımı da yüzde 30 civarında azalıyor.